Τι είναι η υμενική πτυχή;
Με τον όρο υμενική πτυχή αναφερόμαστε στο σύνολο των υπερτροφικών πτυχών του αρθρικού υμένα, που παραμένουν στην άρθρωση του γονάτου, ως υπόλειμμα της εμβρυακής ανάπτυξης αυτού.
Πιο συνήθεις είναι οι έσω, έξω, υπερεπιγονατιδική και υποεπιγονατιδική. Στο 80% των ενηλίκων, οι πτυχές αυτές σταδιακά εξαφανίζονται πλήρως.
H επαναλαμβανόμενη τριβή της πτυχής στον μηριαίο κόνδυλο έχει ως αποτέλεσμα την υπερτροφία ή την απώλεια της ελαστικότητάς της, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το ονομαζόμενο σύνδρομο υμενικής πτυχής.
Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε παιδία, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικές. Η έσω πλίκα ευθύνεται πιο συχνά για την εκδήλωση συμπτωμάτων. Το 50% των ατόμων με συμπτωματολογία αναφέρουν ιστορικό τραύματος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.
Το κυριότερο σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης είναι ο πόνος εντός της επιγονατίδας. Παρ’ όλα αυτά, το σύνδρομο χαρακτηρίζεται επιπλέον από ήπιο τοπικό πρήξιμο, αίσθημα κλειδωμένου γονάτου, αίσθημα αστάθειας καθώς και από χαρακτηριστικό επώδυνο «κλικ» κατά το λύγισμα ή τέντωμα. Ακόμη, σε πολλούς ασθενείς παρατηρείται μειωμένο εύρος στις κινήσεις του γονάτου, αλλά και συγκέντρωση υγρού στην άρθρωση.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και γίνονται ολοένα και πιο έντονα όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί σκάλες, ασκείται (παρατηρείται δυσκολία στο βαθύ κάθισμα) ή λυγίζει το γόνατο.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου της υμενικής πτυχής;
Η διάγνωση της πλίκας γονάτου αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα και τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται δια της ατόπου. Η διαγνωστική προσέγγιση της πάθησης περιλαμβάνει ιστορικό, κλινική εξέταση και πιθανόν μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό άλλων ενδεχόμενων βλαβών.
Ποια η θεραπεία του συνδρόμου υμενικής πτυχής;
Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της φλεγμονής και ανακούφιση των συμπτωμάτων, στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας συστήνεται στους ασθενείς ξεκούραση και διακοπή των δραστηριοτήτων που πυροδοτούν την πάθηση, όπως ανεβοκατέβασμα σκάλας ή βαθιά καθίσματα.
Επιπλέον, η συχνή εφαρμογή πάγου στην τραυματισμένη περιοχή και η ενδυνάμωση με ειδικό ασκησιολόγιο – φυσικοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι παραπάνω θεραπείες δεν επαρκούν, εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση, όπου αφαιρείται η υμενική πτυχή και ο ασθενής απαλλάσσεται πλήρως από τα συμπτώματα.