Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή, που οφείλεται σε μείωση της οστικής πυκνότητας και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών (ποιότητας των οστών).
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
▪ Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή με πρόωρη εμμηνόπαυση.
▪ Άνδρες άνω των 70 ετών.
▪ Άτομα με διάφορα χρόνια νοσήματα όπως είναι ο υπογοναδισμός, η μεσογειακή́ αναιμία, η χρόνια νεφρική́ ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική́ πνευμονοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
▪ Άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη για μακρά́ χρονικά́ διαστήματα.
▪ Άτομα με ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό́ βάρος
▪ Άτομα με διατροφικά́ προβλήματα και μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου.
• Άτομα με ιστορικό́ κατάγματος ισχίου σε γονέα καθώς και ιστορικό́ κατάγματος των ίδιων.
• Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί́ ότι επιβαρυντικοί́ παράγοντες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη άσκησης και η κατάχρηση καφέ́ και τσαγιού́.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;
Η οστική απώλεια εξελίσσεται σταδιακά χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα. Τα πιο συχνά οστεοπορωτικά κατάγματα αφορούν τη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τον καρπό.
Περίπου 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και 1 στους 5 άνδρες θα πάθουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
Τα σπονδυλικά κατάγματα έχουν σημαντική νοσηρότητα (πόνο, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης κ.ά.), ενώ τα κατάγματα του ισχίου συνδέονται με υψηλή θνησιμότητα αποτελώντας την πιο σοβαρή επιπλοκή της οστεοπόρωσης.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.
Γι’ αυτό́, η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή́ επιδημία της εποχής μας.
Πρόληψη
Η πρόληψη της νόσου και των σχετιζόμενων με αυτή καταγμάτων θεωρείται βασική για τη διατήρηση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της ανεξαρτησίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από την νεαρή ηλικία. Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία γερών οστών και στην εδραίωση ενός ορθού τρόπου ζωής που θα προστατέψει την υγεία των οστών και μετά την ενηλικίωση. Επιπλέον, θα συμβάλουν στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου όταν αυτή εμφανιστεί.
Οι γυναίκες άνω των 65 ετών, αλλά και όλα τα άτομα που μπορεί να έχουν επιβαρυνθεί από έναν ή περισσότερους παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους οστικής μάζας, μιας ανώδυνης και απλής εξέτασης, η οποία μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την ύπαρξη και εξέλιξη της νόσου.
Θεραπεία
Σύγχρονες φαρμακευτικές μέθοδοι μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος και να επιβραδύνουν ή και να αναστείλουν την εξέλιξή της.
Η αδιαπραγμάτευτη βασική θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D, ενώ υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται σε συνδυασμό με αυτή, όπως τα διφωσφονικά (αλενδρονάτη, ρισενδρονάτη, ιμπανδρονάτη κλπ.), οι εκλεκτικοί τροποποιητές υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs), η τεριπαρατίδη-παραθορμόνη (Forsteo®) και τελευταία η δενοσουμάμπη (Prolia®).
Ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού, αιματολογικές εξετάσεις και μέτρηση οστικής πυκνότητας.